Startsida Innehållsförteckning Kontaktsida
Saxat från "Aktuellt och Senaste nytt" år 2005 hos G-gruppen:
25 oktober

Detta har hänt i släktforskarhuset!

GF/G-gruppen har tagit på sig ett stor arbetsuppgift med mötesverksamheten i Maraboustorkens hus i Sundbyberg.

Hittills avklarat är följande lyckade arrangemang i hörsalen:

  • Måndagen den 12 september blev en oförglömmerligt språkkväll tack vare Jürgen Weigle, Klara Vago-Görres, Otfried Czeika, Peeter Grünberg med flera.
    Våra behov av att lära mer om Östersjöspråken är omfattande.
  • Måndagen den 3 oktober lärde vi oss forska i Estland och Lettland. Här hade många medlemmar ur vår estniska grupp gjort ett imponerandeförberedelsearbete. Inte minst överraskades vi av de nya estniska webbadresserna som säkert kommer att hjälpa oss.
  • Lördagen den 8 oktober gav Olle Sahlin och Thomas Murray oss höstens höjdpunkt i programväg. Vi som inte kommit lika långt i vår forskning och i förmågan att förmedla den med tekniska hjälpmedel och en behaglig samtalston, blev både imponerade och avundsjuka.
  • Lördagen den 22 oktober gjorde fyra föreläsare sitt bästa för att berätta om adelsforskning, Riddarhuset och släktföreningar. Särskilt imponerande var Johan Hermelins skildring av den hermelinska släktföreningens arbete. Som bekant fanns en Hermelin med i Poltava och honom gick det illa för. Men en målare Hermelin gladde med sin romantiska stil liksom det faktum att det fanns många unga aktiva hermelinare i släktföreningen.

    Riddarhusgenealogen Per Nordenvall besvarade på sitt charmerande sätt många frågor. Och han framhöll det önskvärda att alla svenska och utländska släktforskare hjälpte till att komplettera stamtavlorna i Riddarhuset. Bl a genom att granska epitafier, gravstenar, kyrkoböcker och andra tillfällen då en okänd medlem av en adelssläkt dyker upp.

    Ett av syftena var att belysa släktföreningars arbetssätt och få Riddarhuset att formulera sina önskemål till alla släktforskare som gör adelsfynd. Rekorddeltagande för seminarieformen hittills
Nu återstår:
  • 14 november: "DALARNA - IN i - och UT från ..." ett program med
    dels Maud Wedin (etnolog och kulturgeograf från Falun, verksam bl a inom FINNSAM och Fennia), som talar om skogsfinnarna, deras kultur och invandringsvägar,
    dels Ingemar Goliath (G-gruppen) som informerar om "Dalfolk i Pommern", en alltför litet klarlagd utvandring från Dalarna vid 1600-talets slut.

  • 26 november: En jätteskånsk lördag i seminarieform. Många medverkande från Skåne.

  • 28 november: Axel Oxenstierna och hans brevväxling. Vars register kan vara ett värdefullt stöd för din forskning.

    Medverkande är bl a arkivrådet Helmut Backhaus.

Missa inte något av tillfällena!

Inför nästa år som kommer vi troligen att minska ambitionerna när det gäller mötesverksamheten och i stället satsa på studiegrupper och annat som bygger upp föreningen.



Copyright © 2001-2005 Lars Craemer.