Diese Seite gibt es auch auf deutsch


Anmälan av genealogiskt intressant litteratur

Att studera genealogisk litteratur är nödvändigt för att man skall kunna utveckla sin egen forskning. Sådan litteratur är dock ofta dyrbar och/eller svår att få tag på. Därför har G-gruppen öppnat denna sida för att erfarna släktforskare skall erbjudas möjligheter att presentera olika böcker (äldre eller nyare), som känns viktiga för släktforskare. Litteratur som bedöms vara särskilt viktig för just G-gruppens medlemmar och som har inriktning på forskning runt Östersjön kommer att prioriteras.

BoktitelFörfattareBokanmälare
Historische Akten im Staatsarchiv DanzigMarianne StankeJürgen Weigle
Müller in PommernRudolf VandréJürgen Weigle
Suomen kirkkojen latina – EFIL: Ecclesiarum
Finlandiae Inscriptiones Latinae/Piirtokirjoitukset
kirkoissa, kellotapuleissa ja hautausmailla
Reijo PitkärantaOtfried Czaika
Das geistliche Lied im Ostseeraum" (Greifswalder
Beiträge zur Musikwissenschaft 13)
Ekkehard Ochs,
Walter Werbeck,
Lutz Winkler
Otfried Czaika
Treibholz - Deutsche Flüchtlinge in Dänemark 1945- 1949   Arne GammelgaardGustaf von Gertten
Medan segern firades - min mammas historiaJens OrbackGustaf von Gertten
De räddade staden - Ystadiana 2007Roland Jakobsson, Hans Fredriksson och Sten Hagberg, (red)Jürgen Weigle
Att hitta socknen, länet eller den ansvariga folkbokföringen för en by i MecklenburgVerein für mecklenburgische Familien- und Personengeschichte, 2008Jürgen Weigle
Familjen Bernadotte – kungligheter och människorRiksarkivets och Landsarkivens årsbok 2010Gunnar Ståhl
Herr Isakowitz skatt    Danny WattinJürgen Weigle

Det finns ytterligare litteratur, som borde anmälas, för att såväl erfarna släktforskare som nybörjare skall kunna avgöra om det är värt att införskaffa eller låna boken för sin forskning. För detta behöver vi DIN hjälp. Anmäl dig nedan för att presentera den bok, som du tycker passar dig bäst. Lämna gärna egna förslag över genealogiska böcker, som Du vill anmäla. Skriv några rader till redaktionskommittéen och berätta vad du vill göra.

BoktitelFörfattareFörlag
Svenskt ortnamnslexikon      Mats Wahlberg     Språk- och Folkminnesintstitutet   Anmäl dig

Så här gör du för att göra en bokanmälan:
Varje bokanmälan skall omfatta dels en beskrivning av bokens innehåll, dels om så erfordras en vägledning till hur man söker i boken och dels anmälarens allmänna omdöme om boken. Varje bokanmälan skall innehålla maximalt 600 ord i löpande text samt i ingressen bokens originaltitel, författare, förlag samt om möjligt dess ISBN-nummer. Anmälan kan skrivas på svenska eller på tyska. Redaktionen ser till att bidraget översättes till tyska eller svenska. Det går givetvis bra att lämna in anmälan på båda språken.
Bokanmälningarna kan lämnas in endera som Microsoft-Word-dokument eller som oformaterad e-post.
Samtliga förslag avseende böcker som föreslås bli anmälda och alla bokanmälningar behandlas sedan av en redaktionskommitté som består av erfarna och språkkunniga släktforskare. Redaktionskommitténs beslut kan inte överklagas.
Av ekonomiska skäl kan vi inte tillhandahålla recensionsexemplar. Anmälaren förutsätts således endera äga boken själv eller låna den på bibliotek.
Författaren ansvarar själv för innehållet i sin bokanmälan.

Uppdaterad 2014-08-26.