Startsida Innehållsförteckning Kontaktsida

Bokanmälan:

Herr Isakowitz skatt
av Danny Wattin

Utgiven av Piratförlaget, 2013
ISBN 978-91-642-0395-3

2015 är det 70 år sedan Sverige mottog sin största kollektiva "folkvandring" i modern tid. Omkring 25.000 före detta fångar från tyska koncentrationsläger kom under drygt ett år från våren 1945 till sommaren 1946 till landet. Många av dessa var då i ett bedrövligt skick - men de hade överlevt. Denna enorma förflyttning hade dock ett förspel.

Före Kristallnatten 1938 i Tyskland, då nazisterna brände judiska synagogor, plundrade judiska affärer och mördade tyska medborgare på grund av att de var av så kallad judisk ras, hade det kommit drygt 1.400 flyktingar till Sverige av vilka de flesta var politiska flyktingar. Efter de nazistiska progromerna mot judarna den 9 och 10 november 1938 sökte 1.750 tyskar och österrikare asyl i Sverige. Hälften av ansökningarna avslogs. Nästan alla som fick avslag var judar. Vi kan utgå ifrån att alla dessa och många fler mördades senare i tyska eller baltiska läger. Några av dessa var Danny Wattins anor i direkt led.

Danny Wattin berättar på ett humoristiskt sätt om relationerna mellan far/farfar och son/sonson under en resa till Marienwerder, Kwidzyn i nuvarande Polen, som fram till 1945 tillhörde Ostpreussen. Men Danny Wattin berättar också lågmält om sina anors öden, om dem som på krokiga vägar lyckades fly sitt fädernesland för att undgå mord och om dem som trots mångas förtvivlade ansträngningar inte lyckades komma undan till deras efterlevandes omåttliga sorg. Och om hur denna sorg sedan tystade de efterlevande. De teg för att kunna överleva, för att kunna ge sina barn och barnbarn ett bättre liv, vilket dessa inte alltid förstod.

Wattins bok är dock inte endast en rörande, läsvärd och personlig berättelse om en judisk släkt under en av Europas mörkaste tider. I slutet av boken återger Wattin dels kopior av autentiska dokument och dels - men framför allt - sina källor som är en imponerande samling av arkiv, museer och personer som bistått Wattin i den svåra sökprocessen efter hans och hans barns rötter. Efter källornas adresser får man dock googla själv vilket alla moderna släktforskare torde vara vana vid.

Danny Wattins bok "Herr Isakowitz skatt" är läsvärd ur flera olika aspekter och rekommenderas därför varmt.

Copyright © Jürgen Weigle 2014