Nytt under senaste månaderna

17 februari

Koppar, kopparsläkter och kopparvägar under 1600-talet

"Koppar, kopparsläkter och kopparvägar under 1600-talet" är temat för ett seminarium med föreläsning av Sture Kristiansson, arkivarie för Stora-Enso.

Lokal: Riksarkivets seminarierum i entréplanet.
Tid: Lördagen den 11 mars med samling klockan 09.00.

Det vi är nyfikna på är bland annat hur man transporterade kopparen från Falu-gruvan över Västerås och Arboga till Stockholm för vidare befordran till Lübeck och andra Hansastäder.

Men SSGF-arrangören räknar med att frågorna från deltagaran kommer att hänga ihop med kopparsläkter som Bökman, Lohrman, Trotzig, Depken, Kruse och Erik Larsson.

Obligatatorisk anmälan.

18 januari

När träffar du SSGFs G-grupp nästa gång?

StorStockholms Genealogiska Förening, SSGF, arrangerar "Öppet hus" den 25 mars i fritidslokalerna i hörnet av Värtavägen och Valhallavägen (kv Fältöversten). Då kommer SSGFs G-grupp att finnas på plats för att visa aktuella saker och kunna prata tyska anor med dig.

Ska man säga tyska anor eller anor från Tyskland eller något annat? Vi har i G-gruppen hittills sagt tyska anor. Att säga anor från Tyskland kan stämma för många, men är som sammanfattande begrepp felaktigt. Ju mer kontakter vi får med forskare på "tyska anor", desto klarare blir det att ett geografiskt begrepp behövs för att beskriva gruppens arbete. Var och en som forskar på tyska anor, vilka levt öster om Oder vet att "mitteldeutsche Famileinforscher" och "ostdeutsche Famileinforscher" forskar i länder som dagens Polen, Tjeckien, Ryssland och hela Baltikum. Och det finns mycket tyska anor att finna också i Finland och Blekinge. Så vi funderar på att istället använda begreppet "tyska Östersjöanor" eller bara Östersjöanor på vår verksamhet, vilket är väl så tydligt.

Tyck gärna till! Hjälp oss att få ett bra begrepp för vår verksamhet! Antingen på e-post till någon av oss i G-gruppen eller på SSGF:s Öppet hus den 25 mars.

17 januari

Två intressanta seminarier om tyska anor södra Sverige

Gripvapen Många tyskar kom till Sverige på 1600- och 1700-talen till Blekinge och Skåne. På 1700-talet var Karlskrona en av Sveriges största städer och det märktes också på trafiken av tyskar där. Malmö fick 1437 sitt stadsvapen av Eric av Pommern, nordens härskare. Så nu har Pommern och Skåne i stort sett samma vapen. (Gripen, der Greif)

Seminarierna äger rum i Kallinge den 8 april och Lund den 15 april. Arrangörerna, som är Blekinge Släktforskarförening respektive Skånes Genealogiska Förbund, hoppas också få höra av några släktingar till glasblåsare och andra hantverkare som kommit till Sydsverige under de senaste seklerna.

Ytterligare information kan du få genom Blekinge Släktforskarförening, Rune Kronkvist, och Skånes Genealogiska Förbund, Sven Horndahl.

Och du kan givetvis också fråga G-gruppens Gustaf von Gertten.



Uppdaterad 17 februari 2000. Copyright © 1999, Lars Craemer.