Saxat från "Aktuellt och Senaste nytt" år 2002 hos G-gruppen:
18 februari

Intressanta föreläsningar på Goethe-Institutet

I anslutning till Föreningen G-gruppens årsmöte den 18 februari kommer Jürgen Weigle att föreläsa om Mennoniterna i Tyskland.

Mennoniter är medlemmar i en protestantisk, pacifistisk församlingsrörelse, som utgår ifrån 1500-taletsanabaptism och har idag sin sörsta utbredning i Nordamerika. Rörelsen har sitt namn efter sin grundare Menno Simons (1496-1561), en nederländsk katolsk präst, som efter att ha låtit döpa sig på nytt blev ledare för de hårt förföljda anabaptiserna i Nederländerna och Holland. Vi vågar gissa, att föreläsningen kommer att följas av samtal kring Danzig-Ostpreußen.

I anslutning till utställningen "Rent bord skall göras" på Historiska Museet visas följande filmer på Goethe-Institutet:

Kalte Heimat, torsdag den 21 februari kl 19.00, fri inträde!
Filmen är dokumentär, 157 min, färg, tyskt tal, engelsk text, - Regi och manus Volker Koepp, 1995.

Det handlar om norra delen av före detta Ostpreußen som efter andra världskriget tilldelades Sovjetunionen. I och omkring städerna Svetlogorsk, Sovjetsk och Kaliningrad samtalar de med människor som från vitt skilda områden i Sovjetunionen flyttats dit och inte sällan har det även här handlat om tvångsförflyttning och deportation.

Kurische Nehrung, tisdag den 26 februari kl 19.00, fri inträde!
Filmen är dokumentär, 92 minuter, färg, tyskt tal, engelsk text, visning på storbildsvideo, - Regi och manus Volker Koepp, 2001.

Teamet Koepp/Plenert tar oss med på möten med människor som är bosatta på den åtminstone för tyskar sägenomspunna smala landtungan Kurische Nehrung. De låter dem berätta om sitt dagliga liv, om sin historia och sin hembygd och de skildrar deras tillvaro i deras egen lugna takt och i nästintill smärtsamt vackra bilder.

Adressen är Linnégatan 76, ingång från Banérgatan.Copyright © 2001,2002 Lars Craemer.