Saxat från "Aktuellt och Senaste nytt" år 2002 hos G-gruppen:
14 mars

G-gruppen Syd i Malmö den 10 mars

Hela femtion deltagare kom kl 16.30 den 10 mars till Malmö Stadsarkivet i vars härliga lokaler alla njöt av att träffas och samtala. Dessutom fick deltagarna lyssna på Ted Rosvall när han belyste de strategiska äktenskap som ingåtts i regi av svenska kungahus och den betydelse detta haft för invandringen. I allra högsta grad ett skånskt problem med närheten till Tyskland och Danmarksom en viktig faktor.

Men andra migrationsvågor kom också upp t ex inflyttning av tyska specialister till skånska gods efter 1740 och sydsvenska arbetsvandringar till framför allt Holstein och Danmark efter 1870.

Sveriges Släktforskarförbund genomförde i samma lokaler under två dagar en ordförandekonferens som bl a diskuterade arbetet med dödboken nr 3 och putsning av förbundets stadgar, men mest uppmärksamhet fick cheferna för Malmö Stadsarkiv, Göran Larsson, och Lunds Landsarkiv, Jan Dahlin, för sina attityder till samarbete med släktforskarna.

Skåningarna höjde inte på ögonbrynen, eftersom de länge kunnat njuta av samhällsmedvetena arkivledare i landskapet. Men för en och annan norr om Hässlehom blev det nog en glädjechock att höra uppmaningen: "Ställ arkiven mot väggen, om ni inte är nöjda med dagens förhållanden. Det är släktforskarna, som står för merparten av arkivbesöken, som är den viktigaste påtryckargruppen."Copyright © 2001,2002 Lars Craemer.