Saxat från "Aktuellt och Senaste nytt" år 2003 hos G-gruppen:
7 maj

Vårens höjdpunkt

Välkommen till en träff som är vårens höjdpunkt för föreningen G-gruppens medlemmar! Du är välkommen även du ännu inte blivit medlem.

En höjdpunkt
  • för oss som är intresserade att lära mer om vårt södra grannland
  • för oss som funderar på en kortsemester till Nordtyskland i år
    - Rostock har en jättelik internationell trädgårdsutställning
    - Wismar satsar på ett helsvenskt år
    - Berlin är alltid Berlin - Europas huvudstad för många.
  • och för oss som sysslar med historia och släktforskning och t ex vill veta de tyska kanalernas betydelse för handeln i går och idag.

Torsdagen den 15 maj kl 18.00 föreläser
professor emeritus Helmut Müssener
i Sabbatsbergskyrkan mittemot Genealogiska Föreningens lokaler

Svenskt och tyskt. Svenska och tyska. Sverige och Tyskland.
Hur ser vi på varandra? Vilka historiska och språkliga band har vi? Vilka myter bör avlivas? Vilken ny kunskap kan tillföras? Vilken betydelse har tyskan som Östersjöspråk?

Vilken betydelse har Berlin haft för svenskt kultur genom århundradena? Tänk på Fredrik den store vid det preussiska hovet i Berlin och hans syster, drottning Lovisa Ulrika gift med Adolf Fredrik av Holstein-Gottorp, stor älskare av semlor. Och deras son Gustav III som startade Operan för att förstärka det svenska språket

Tänk på August Strindberg och alla svenska tonsättare och målare som hämtade sin inspiration i Berlin på 1890-talet

Du kan själv påverka föreläsningen. Helmut Müssener har erbjudit sig att låta föreläsningen delvis styras av de intressen och förväntningar som åhörarna har.

Föreläsningen börjar kl 18.00 och pågår i 45-50 minuter. Därefter tar vi en kaffepaus och samlar in fler frågor. Så avslutar vi med en timmes ytterligare föreläsnng och samtal med publiken

Hjärtligt välkommen

Föreningen G-gruppen, Östersjögrannar, migration och tyska anor


ANMÄL DIG GENAST TILL MÖTET!

Anmälan till denna träff är obligatorisk. Enklast sker det med ett e-brev till Anna-Lisa Kuylenstierna anna-lisa@g-gruppen.net. Men du kan också ringa på telefon 08-686 03 64 om du behöver fler upplysningar.Copyright © 2001,2002,2003 Lars Craemer.