Startsida Innehållsförteckning Kontaktsida
Saxat från "Aktuellt och Senaste nytt" år 2005 hos G-gruppen:

Att söka bli svensk medborgare 1860-1920

Det bilr en angelägen kväll i Släktforskarcentrum Sundbyberg Allén 7-9. Entré via Marabouparken, vars portar öppnar 17.30.

Måndagen den 18 april kl 18.00 föreläser Carl-Henrik Carlsson om invandringen till Sverige 1860-1920 med tyngdpunkt på den östjudiska och de svårigheter som måste övervinnas för att lyckas bli svensk medborgare. Många misslyckades med detta.

Vi vågar trots allt utlova en humoristisk kväll i två avsnitt med början kl 18.00 respektive 19.00.

Vi ber dig att anmäla dig till Klara@g-gruppen.net så snart som möjligt. Det underlättar vår planering.

Calle är välkänd för svenska släktforskare genom sina artiklar i svenska släktforskningsskrifter och genom sina föreläsningar hos Genealogiska Föreningen.

Släktforskare som haft anledning att gå igenom ansökningarna i Justitiedepartementets konseljhandlingar har slagits av att många östjudar i den varma årstiden arbetade som gårdfariehandlare. De som ingår i projektet Över Östersjön har ofta funnit passagerare som uppgivits vara "av judisk nation".

Vi som har haft favören att tidigare få lyssna på Carl Henrik Carlssons judiska humor kommer att få svar på alla frågor. Icke minst varför östjudar diskrimierades mer än andra vid behandling av ansökningarna.

Carl-Henric Carlssons doktorsavhandling heter "Medborgarskap och diskriminering. Östjudar och andra invandrare i Sverige 1860-1920"

Välkommen
Föreningen G-gruppen Genealogi över ÖstersjönCopyright © 2001-2005 Lars Craemer.