Startsida Innehållsförteckning Kontaktsida
Saxat från "Aktuellt och Senaste nytt" år 2006 hos G-gruppen:
20 september

Jürgen fann spår efter sin far i Danzig

G-gruppens Polenresa - med koncentration på Danzig-Putzig-Elbing-Marienburg-Marienwerder - gav Jürgen Weigle välförtjänta spår efter en älskad fader som försvann 1945. Jürgen fann i Danzigarkivet ett tidningsexemplar från en oppositionstidning mot nazismen, i vilken hans far läste lusen av Adolf Hitler. Året var 1935, två år efter Hitlers maktövertagande.

Marienwerder Tidningen gavs ut i fristaten Danzig med nazistisk kontroll över polis och andra myndigheter. Det blev bara ett nummer för redaktören Reinhard Weigle.

Alla i resegruppen gladdes över denna forskningsframgång för Jürgen, som var den som planerade och genomförde resan med hjälp av polskspråkige Piotr Rebis.

Och vi alla kände historiens vingslag när Jürgen berättade om sin utbildning hos Hitlerjugend i Marienwerder, en svår tid för en 13-åring som var vaccinerad mot nazismen av sin socialdemokratiske fader.

Övriga deltagare i Danzig var Dagmar och Åke Kjellqvist, Staffanstorp, Joachim Krumlinde, Lund, Hans Krüger, Gustaf von Gertten och Uve Asp, Stockholm.

En omfattande rapport om G-gruppens resa och kontaktarbete med Polen kommer så småningom på våra webbsidor.Copyright © 2001-2006 Lars Craemer.