Startsida Innehållsförteckning Kontaktsida
Saxat från "Aktuellt och Senaste nytt" år 2008 hos G-gruppen:
4 augusti

Släktforskarträffar på andra sidan Östersjön

Finlandssvenska släktforskardagarna i Mariehamn

Ålands Emigrantinstitut och Genealogiska Samfundet i Finland arrangera XV Finlandssvenska släktforskardagarna och I Åländska släktforskamötet i Mariehamn den 9-11 okt 2009.

Ämnet 1808-1809 års krig (med alla olika namnvarianter, förstås ur vars och ens synvikel) under rubriken "1809-2009: Kontakter knyts - bryts - återknyts". Man planerar att göra dagarna möjligast breda och belysa både skilsmässan från Sverige och den nya situationen för Finland under ryskt välde, men också hur alla dessa kontakter, tack vare dagens öppenhet, på nytt kan återknytas och med vilka hjälpmedel man idag kan släktforska i alla riktningar, vilket för inte alls så länge sedan var mer eller mindre omöjligt.

Mer information kan du få på www.eminst.net eller hos:
Ålands Emigrantinstitut
Norra Esplanadgatan 5
AX-22100 Mariehamn, Åland, Finland
e-post: emi.inst@aland.net.

Svenska historiedagarna hos Uni-Greifswald

2008 års svenska historiedagar arrangeras hos Universitetet i Greifswald den 10 - 12 oktober. Tre av G-gruppens medlemmar föreläser under dagarna i Greifswald:

  • Otfried Czaika: Sveriges närmaste städer, Rostock och Greifswald - utbildning och kulturtransfer 1500-1700
  • Gunnar Ståhl: Östersjön den stora landsvägen mellan Tyskland och Sverige - om resor mellan Sverige och Pommern
  • Ivo Asmus: Carl Gustaf Wrangel, generalguvernör

Dessutom får vi glädjen att möta Daniel Höffker som föreläsare. Daniel, som är född i Kiel, tjänstgör på Riksarkivet Marieberg.

Programmet i sin helhet hittar du på www.dsh.se.

60. Deutscher Genealogentag i Bad Elster

Den som har anor i Sachsen, Thüringen eller i Tjeckien och t ex har anor i smed- eller stenhuggarsläkter kan ha särskild nytta av att resa till Dresden fvb till Bad Elster. Denna kurort ligger i en inskjuten vinkel mot tjeckiska gränsen och där arrangeras den 10-13 oktober 2008 der 60. Deutscher Genealogentag. Du träffar släktforskare från alla tyska föreningar på plats.

Lokalarrangör är den stora föreningen AMF, Arbeitsgemeinschaft mitteldeutscher Familienforscher. Huvudarrangör är det tyska "släktforskarförbundet" DAGV. Programmet finner du på www.dgt2008.de

34. Nordelbischer Genealogentag i Rickling

Många svenska och norska arbetsvandrare stannade i Holstein under perioden 1860-1925 och har sen betraktats som försvunna. Nu bedrivs ett stort arbete - bl a av Sveriges Släktforskarförbund - för att underlätta sökandet efter anor i sydsverige respektive i Holstein, Schleswig och Mecklenburg-Strelitz.

Den 25-26 oktober arrangeras den 34. Nordelbischer Genealogentag in Rickling som ligger söder om Kiel och där du får träffa släktforskare från Hamburg, Lübeck och Kiel m fl orter.

På grammet finns en del föreläsningar med svenskt intresse. Tre av föreläsarna är medlemmar i Föreningen G-gruppen Genealogi över Östersjön som har medlemmar från 10 europeiska länder. Här en del av programmet:

  • Karsten Fecker, Hamburg: Heutige Forschungsmöglichkeiten für Ost- und Westpreußen
  • Elmar Bruhn, Hamburg: Heutige Forschungsmöglichkeiten für Pommern
  • Günter Kruse, Bayreuth: Wanderbewegungen und Familienbeziehungen zwischen Lübeck und Reval
  • Inger Burchard, Varde/Dänemark: Möglichkeiten der Ahnensuche in Dänemark
  • Matthias Waack, Schwentinetal: Hilfe bei der Forschung in Schweden durch die G-Gruppen Stockholm

Ytterligare information finns på Rickling.GGHHeV.deCopyright © 2001-2008 Lars Craemer.