Startsida Innehållsförteckning Kontaktsida
Saxat från "Aktuellt och Senaste nytt" år 2010 hos G-gruppen:
27 mars

Föreläsning på Malmö Stadsarkiv

Den 13 april föreläser G-gruppens Gustaf von Gertten under rubriken Lägerfångar till Malmö 1945 på Malmö Stadsarkiv. Det handlar om de dramatiska månaderna mars- augusti 1945 då mer än 30.000 koncentrationslägerfångar kom i två omgångar. Med de vita bussarna via Köpenhamnsfärjan i april och maj. I IRK-regi i juni, juli och augusti. Med fartygen Kronprinsessan Ingrid, Karskär, Rönnskär, Kastelholm och marinfartyget Prins Carl. Understödda av tyska minsvepare.

Föreläsningen börjar kl 18.00 med beskrivning av läget på södra Östersjön där massor av transportfartyg med flyktingar torpederades av ryska ubåtar. De hade kommit från Königsberg, Danzig, Gdynia och halvön Hela där tiotusental utblottade familjer väntade på räddning undan den ryska krigsmaskinen.

Planeringen av "de vita bussarna" hade kommit till på norskt förslag och de var norska "spioner" som gjorde förarbetet för att ta reda på var de nordiska fångarna fanns. Det blev Folke Bernadotte som på norskt förslag utsågs att leda aktionen. Vilka roller hade Civilförsvaret, Statens Utlänningskommision, Polisen, Säpo, Marinen, Armén. Lottakårer och Frivilligorganisationerna?

Andra timmen används för att berätta om enskilda händelser och människor som hamnade i Sverige. Också om den forskning som Gustaf bedrivit och alla kontakter med flyktingar och flyktingbarn som upprättats. T ex en holländare som forskar på sin far som kom den 11 maj till Malmö med skräckfartyget Homberg som lade till utanför Posthuset med osanerade last av utmärglade människor. Med Homberg kom också Zenow Dragan som idag har ättlingar kvar i Malmö.

Fortlöpande berättar Gustaf också om det arkivmaterial som finns om de tusentals flyktingar som stannade i Sverige. Gustaf visar också exempel på de frågor som kommer på G-gruppens diskussionslista. Många söker svar på de frågor de aldrig ställde till sina föräldrar när de levde.



Copyright © Lars Craemer.