Saxat från "Aktuellt och Senaste nytt" år 2015 hos G-gruppen:
19 februari

Berättelsen om en knapp

70 årsjubileum för "De Vita Bussarna"

Allt började för 45 år sedan, fast egentligen för 70 år sedan. Den 1945-03-15 åkte de första vita bussarna från Friedrichsruh i närheten av Hamburg till det nazistiska koncentrationslägret Sachsenhausen nära Berlin. Några dagar tidigare hade de vita bussarna och lastbilarna med flera hundra frivilliga kvinnor och män tagit färjan från Malmö till Köpenhamn för vidarefärd till Friedrichruh som skulle bli basen för en humanitär aktion, som skulle rädda över 15000 lägerfångar undan döden i slutskedet av ett av mänsklighetens mest grymma och förödande krig.

Under ett antal år har vår medlem Peter Wellbrock i Stade forskat efter en liten uniformknapps härkomst, vilket med tiden lett till en spännande artikel om en av mänsklighetens sällsynta insatser, då några få frivilliga räddar många tusentals människoliv.

Artikeln publiceras första gången i Neubrandenburger Mosaik Nr 35/2011 som är en tidskrift av Regionalmuseum Neubrandenburg. Nu har vi fått Peters tillåtelse att publicera artikeln på vår öppna hemsida till åminnelse av andra världskrigets sista månader och slut för sjuttio år sedan.Copyright © Lars Craemer.